Weegbree (Plantago major)
Een kruid zoals vele gegeven door onze aarde en volledig vergeten.

Er zijn meerdere Weegbree soorten. De Grote weegbree (Plantago major) en de smalle weegbree (Plantago lanceolata) worden in België en Nederland het meest gezien. De overige soorten zijn her en der ook te vinden maar daar zijn nog vrij weinig wetenschappelijke onderzoeken van die de medicinale werkzaamheid kunnen bevestigen.

Grote weegbree
Grote weegbree

Weegbree het plantje wat veel voor de gezondheid van mens en dier kan doen. Helaas zien mensen het plantje als een onoverwinnelijk onkruid. En onoverwinnelijk is het plantje!!!! Een plantje wat je tijdens wandelingen bijna overal tegenkomt en een keurige tuin volledig kan overwoekeren.
Het groeit goed op je oprit, langs je huis en overal waar je het niet wilt hebben. Maar ook zie je het op rotsachtige gronden, naast weilanden en in bossen.

smalle weegbree
smalle weegbree

Zie het plantje als een geschenk!!!! Wanneer je onverhoopt hulp nodig hebt betreffende de gezondheid van je honden-, kattenkind of jezelf kun je het bijna overal vinden. Uiteraard alleen gebruiken als je het uit bossen hebt of daar waar landbouw niet doodgespoten is met alles wat schadelijk is voor het milieu en gezondheid van dier en mens.

Naast het stelpen van een bloedend wond(je) is het ontsmettend en genezend. Een steek van een bij, wesp of een ander stekend insect, dan is Weegbree de oplossing voor een snelle verlichting. En ben je aan de wandel neem een thermoskan gekookt water mee en maak er onderweg thee van voor jezelf en je hond(en). Uiteraard kun je met de afgekoelde thee ook wondjes en insectenbeten deppen.

Een plant die je kan helpen overleven in een bos, dit samen met brandnetel, kleefkruid, paardenbloemen/blad en de berkenzwam en eekhoorntjesbrood. Vier planten, een medicinale paddenstoel en een voedzame paddenstoel, die je leven kunnen redden in de bossen en door bijna iedereen te herkennen zijn. Natuurlijk zijn er veel meer planten evenals veel meer paddenstoelen. Maar we houden het nu weer bij de Weegbree.

Inwendig:
Zuivert het bloed
Colitis (dikkedarmontsteking)
Maagproblemen zoals maagzweren
Beginnende en gevorderde blaasontstekingen
Luchtwegen al heeft de smalle weegbree hier wat meer stoffen voor
Longproblemen bij een droge en natte hoest
Nieren
Een leverreiniger en beschermd de lever tegen toxische stoffen, het kan daadwerkelijk verhoogde leverwaarden doen zakken.

Tevens kan het worden ingezet bij epilepsie, verschillende neurologische aandoeningen en ouderdom diabetes. Dit doe je wel samen met een therapeut of arts zeker wanneer er al reguliere medicatie ingezet is.

Hoe te gebruiken:

Oorontsteking: Je kneust een paar bladeren bedek deze in olijfolie en laat het een week staan. En nee niet in de zon omdat verse bladeren snel kunnen bederven door warmte verschillen dus op een donkere plaats met een normale huistemperatuur rond de 20 graden. Na een week filter je de olie, kan gewoon door een schone droge doek, liefst kleurvrije bio katoen Vervolgens haal je een druppelflesje met een pipet bij een drogist, vul het en druppel dagelijks één of meerder keren een druppel in het oor. Even inmasseren en met een gaasje het overtollig vuil verwijderen. Het blijft niet eeuwig goed dus goed in de gaten houden of de olie niet ranzig wordt of dat er een waasje overkomt want dan is het niet meer bruikbaar. Gezien het geen mega kosten zijn raad ik je aan om het na een week gewoon weg te gooien. Je kunt dit maceraat even snel weer opnieuw maken. Je kunt het ook Au bain-marie bereiden. Vul een weckpot of een andere glazen pot die je kunt afsluiten met gekneusde bladeren bedek deze geheel met olijfolie en laat het au bain-marie een uur of drie opstaan, vervolgens zeef je het.

Wond: Pluk de jonge weegbree bladeren en wrijf ze schoon gewoon aan je kleding, vervolgens neem je een blad of meerdere en kauw erop, je vermengt het met speeksel. Speeksel van de mens bevat verschillende enzymen en eiwitten die ervoor zorgen dat een wond sneller geneest. Dit blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken. Onze voorouders wisten dit natuurlijk al lang! Het fijnmaken van het blad met speeksel zorgt er ook voor dat er meer werkzame stoffen vrij komen. Leg je het op de wond. Verbind het met een sok, T-shirt probeer in ieder geval de weegbree met iets op zijn plaats te houden. Bij een diepe wond druk je eerst zoveel mogelijk het bloed en vuil eruit. Wanneer het bloed helder is leg je in de wond de weegbree die je met speeksel vermengd hebt. De wond zal al een stuk rustiger zijn en het bloeden zal snel afnemen. Bij vlees wonden of wonden tot op het bot kun je vervolgens onze Mumijo zalf inzetten.

Als je mijn vorige post over kruiden gelezen hebt dan hoop ik dat je een plantje oregano hebt staan.
Overal biologisch in de supermarkt te koop, alleen even overpotten zodat het na twee dagen niet dood is. Zodra je thuiskomt plet je een 10-tal blaadjes voor je hondenkind (3 voor een kattenkind) en geef het hem zo in zijn mond of met iets lekkers hij heeft dan gelijk de eerste antibiotica binnen. Voor je zelf een 30-tal blaadjes. Vervolgens zoek je een da of arts om te zien of de wond verdere verzorging nodig heeft.

Insectenbeten: Kneus een blad en leg het op de beet. Een sok kan al helpen om het gekneusde blad op zijn plaats te houden. En als je thuis ben kun je een nieuw blad gebruiken om er vervolgens voor het gemak een verbandje omheen te doen.
Heeft je hondenkind een wesp gevangen! Een paar gekneusde bladeren tussen tanden en wang heen en weer wrijven, vergeet de tong niet! Als hij de bladeren opeet is dat geen probleem. Neemt een zwelling toe ga gelijk naar een da!

Kneuzing: Maak een aantal bladeren fijn kneus ze desnoods tussen stenen of kauw er weer op en leg ze op de kneuzing. Sokken zijn ook hier weer handig om het op zijn plaats te houden. Vooral wanneer dit tijdens een wandeling gebeurd is dit kruid weer een eerste hulp voor dier en mens.

Huiduitslag: Ook hier weer het verse blad kneuzen en op de huiduitslag aan brengen.

Inwendig:
Een paar keer per week jonge verse blaadjes plukken en fijn knippen en aan het eten van de hond/kat toevoegen. Je kunt het voor de smaak ook met een theelepeltje kokosolie of olijfolie mengen. Een eetlepel per 10 tot 20 kilo is voldoende. Voor de poes een derde hoeveelheid.

Is je honden of kattenkind aan het kuchen maak er thee van, een eetlepel op een kopje water en geef er gedurende de dag een eetl. van voor de hond en voor de kat een dessertlepel. Je kunt het mengen met b.v. Manuka honing die ook een medicinale werking heeft. En door de meeste dieren erg gewaardeerd wordt.
Bij maagproblemen kun je eveneens de thee of een infuus inzetten en gedurende de dag voor je zelf 3 kopjes en voor de hond één kopje verdeeld over de dag.
Je gebruikt een volle eetlepel om er thee of een infuus van de maken. Hoe je een infuus maakt, dat kun je in verschillend video’s terug vinden met andere kruiden.

Ik heb het voornamelijk over het verse kruid omdat Weegbree één van de kruiden is wat moeilijk droogt en een gedeelte van zijn werkzame stoffen verliest. Bovendien is het, het hele jaar door te vinden. Gebruik altijd de jonge blaadjes weg van landbouw, wegen en plaatsen waarvan je niet zeker weet dat het schoon is. Wanneer je oudere bladen in je tuin verwijderd van de Weegbree komen er weer jonge voor in de plaats.

Zoals ik al aangeef het overwoekerd je tuin en als het nu nog een leuk plantje was tot daaraantoe. Je kunt ze dus ook zelf kweken in potten zodat je altijd een eerste hulp bij de hand hebt in huis en tuin.

Kennis kan je helpen veel te overleven. www.hondengezondheid.nl